Lancering DJI Phantom 4 RTK: dé drone voor landmeters

DJI Enterprise heeft vandaag in Frankfurt de Phantom 4 RTK aangekondigd, een uiterst nauwkeurige 3Dsurvey drone die centimeter-nauwkeurige positiebepaling combineert met een hoogwaardig camera systeem om landmeetkundige efficiëntie en precisie te verhogen en operationele problemen en daarmee kosten drastisch te reduceren.
 

Centimeter nauwkeurige positiebepaling

De Phantom 4 RTK is ontwikkeld op basis van feedback van professionele gebruikers die RPAS inzetten voor drone mapping toepassingen. Een nieuwe RTK GNSS module is rechtstreeks in de drone geïntegreerd en biedt real-time positiegegevens op centimeter-niveau voor een betere absolute nauwkeurigheid van beeld-metadata. Met een drone zonder RTK heeft een professionele landmeter per vierkante kilometer (circa 150 voetbalvelden) aan oppervlak gemiddeld zo’n 40 grondcontrolepunten (GCP) nodig voor een 3D puntenwolk of orthofoto met centimeter nauwkeurigheid, welke met een Stonex RTK GNSS ontvanger moeten worden ingemeten.

De Phantom 4 RTK maakt het mogelijk om het aantal GCP’s te reduceren met ruim 75% en in sommige situaties zelfs 100% dankzij de geïntegreerde GNSS module (ontvangt GPS L1 L2, GLONASS L1 L2, Galileo E1 E5a en BeiDou B1 B2). De RTK ontvanger is gecombineerd met een redundante GNSS module om de vluchtstabiliteit in omgevingen met verzwakt satelliet ontvangst te behouden. Door de combinatie van deze modules wordt de vliegveiligheid geoptimaliseerd en is de drone in staat om luchtfoto’s vast te leggen met de allerhoogste precisie voor landmeetkundige 3Dsurvey toepassingen.

De RTK-module werkt met een nauwkeurigheid van 1 cm + 1 ppm horizontaal en 1,5 cm + 1 ppm verticaal. Door deze precisie te combineren met validatie punten in 3Dsurvey wordt de hoogst mogelijke absolute nauwkeurigheid gerealiseerd. De Phantom 4 RTK kan worden geïntegreerd in elke 3Dsurvey drone mapping workflow, middels een directe verbinding met een D-RTK 2 mobiel basisstation en met het VRS RTK netwerk van Geodirect via NTRIP.
 

Standaard “instrument” voor iedere landmeter

Het gebruik van drones voor drone mapping toepassingen heeft vele voordelen. Door de integratie van drones veranderen werkprocessen, worden vele operationele stappen vereenvoudigd en kosten drastisch gereduceerd. Conventionele landmeetkundige methoden, zoals het meten met een Total Station of RTK GNSS rover, leveren bijvoorbeeld ook 3D modellen op, echter bieden digitale terreinmodellen die gemaakt zijn op basis van drone gegevens een veel hogere puntdichtheid. Daarmee wordt de werkelijkheid veel gedetailleerder weergegeven.
 
Bezoek voor meer informatie de DJI Phantom RTK productpagina.