Lancering  nieuwe BeiDou navigatiesatellieten

Zondag 5 november heeft China met succes een nieuw paar BeiDou navigatiesatellieten gelanceerd. BeiDou-3M1 (BeiDou-24) en BeiDou-3M2 (BeiDou-25) gingen de ruimte in aan boord van een Long March-3B / YZ-1-raket rond 11:45 UTC vanaf het LC2 Launch Complex van het Xichang Satellite Launch Center in de provincie Sichuan.

De lancering, die voor juli was ingepland, werd tot afgelopen zondag uitgesteld vanwege een gedeeltelijke startfout bij de vorige lancering van deze raket tijdens de Zhongxing-9A (ChinaSat-9A) -missie, wat resulteerde in een verhoogd risico op het plaatsen van de satelliet naar een lager dan geplande baan. De satellieten gebruiken een nieuwe bus met een phased array-antenne voor navigatiesignalen en een laser retroreflector.

Het BeiDou fase III-systeem omvat de migratie van het civiele BeiDou 1 of B1-signaal van 1561.098 MHz naar een frequentie gecentreerd op 1575.42 MHz – hetzelfde als de GPS L1 en Galileo E1 civiele signalen – en de transformatie van een Quadrature Phase Shift Keying (QPSK ) modulatie naar een Multiplexed Binaire Offset Carrier (MBOC) modulatie, vergelijkbaar met de toekomstige GPS L1C en Galileo’s E1.

Volgens de huidige planning worden de resterende satellieten voor de volledige constellatie gelanceerd tot 2020, zodat BeiDou volledig kan evolueren naar een systeem met wereldwijde dekking voor alle beoogde toepassingen en navigatiemogelijkheden.