Nauwkeurig digitaal data verzamelen en verwerken zorgt voor snelle oplevering

Dura Vermeer Railinfra is verantwoordelijk voor uiteenlopende werkzaamheden aan en rond het spoor. Waaronder het aanleggen, bijleggen, verleggen, onderhouden en vervangen van kabels en leidingen bij sporen en perrons. Een klus die vaak geklaard moet worden in complexe omgevingen, binnen vastgestelde tijdvakken en in samenwerking met andere partijen. De inzet van de juiste oplossingen die zorgen voor snelle en nauwkeurige metingen en verwerking van geografische data zijn daarbij van groot belang.

Kelven Berendsen is GIS Engineer bij Dura Vermeer en specialist in het ontsluiten, analyseren en interpreteren van geografische data. Hij en zijn collega’s werken bij railinfraprojecten met meetapparatuur en software van Geodirect.

Monteur met meetstok langs spoor
“Voor ik bij Dura Vermeer Railinfra aan de slag ging, had ik al ruim 12,5 jaar ervaring met projecten met kabels en leidingen. Ik heb ervaring opgedaan met digitaal inmeten en gebruikte daarbij de meetapparatuur van Geodirect. Ik was enthousiast over de apparatuur en het contact was altijd erg goed, dus voor mij was het niet meer dan logisch om ook bij Dura Vermeer weer te gaan samenwerken met Geodirect. Zij weten waar ze het over hebben en denken met je mee. Is er onverhoopt een issue met de meetapparatuur tijdens het werk, omdat je bijvoorbeeld een instelling hebt aangepast, dan helpen zij je direct door van afstand in te loggen en met je mee te kijken.”

Begrijpelijk en snel inzetbaar
“Geodirect is natuurlijk niet de enige aanbieder van digitale meetapparatuur, maar de oplossingen die zij bieden, zijn duidelijk te begrijpen en iedereen kan er snel mee aan de slag. De grootste uitdaging die we hadden, was ervoor zorgen dat onze eigen mensen de metingen buiten konden uitvoeren zodat we niet meer afhankelijk zijn van externe partijen. De inzet van externe partijen is kostbaar en tijdrovend. Met de digitale meetapparatuur van Geodirect kunnen wij deze werkzaamheden gewoon zelf doen. Voor onze projecten is dat ontzettend belangrijk. Wij moeten ons werk in bepaalde tijdvensters uitvoeren. Lukt dat niet of moeten we terug, dan is dat een behoorlijke organisatie. Een ander voordeel is dat we binnen direct de data kunnen controleren. Zien we daar iets geks of afwijkends in, dan kunnen we dit meteen checken en hoeven we niet later terug.”

Data van buiten direct door naar de tekentafels
Naast de fysieke meetapparatuur, werkt Dura Vermeer ook met de softwareoplossing Geolantis. “Deze software sluit prima aan bij onze programma’s. De data die we buiten ophalen, wordt nu via de cloud naar de tekenkamers doorgezet. Op dit moment zijn we bezig met het koppelen van Geolantis met onze eigen GIS-systemen zodat we nog sneller de data kunnen verwerken en zo nog sneller kunnen opleveren.”

Spoor met wissels
Vernieuwende oplossingen
De samenwerking verloopt goed. “Geodirect is een prettige leverancier. Zij denken serieus mee met vernieuwingen of passendere oplossingen. Een klein voorbeeld is dat zij ons adviseerden zandvoetjes te plaatsen op de meetstokken, zodat we de kabels niet beschadigen. Echt een stukje meedenken op het gebied van veiligheid.”