Loop mee met een digitale monteur

De digitale monteur heeft betrekking op het registreren van de exacte ligging van kabels en leidingen door de vakmensen zelf, tijdens de aanleg. Om het werkproces voor monteurs te vergemakkelijken is sinds 1 oktober 2022 de voorkeur vanuit DSP om huisaansluitingen met een GPS-meetsysteem in te meten in plaats van het digitaal schetsen. 

De mogelijkheden van vandaag als kans voor de toekomst
Het op-het-zicht-inschatten, met de hand schetsen en niet-digitaal werken bij huisaansluitingen behoort sinds enkele jaren gelukkig tot het verleden. De door graafschade ontstane maatschappelijke en economische impact is te voorkomen door kabels en leidingen met centimeterprecisie in te meten. De bij het DSP aangesloten netbeheerders en aannemers zijn van dit feit doordrongen en helpen graafschades in de toekomst te voorkomen door huisaansluitingen met nauwkeurige RD-coördinaten in te meten.

Hoe werkt nu eigenlijk een digitale monteur in de praktijk? Onlangs interviewden we Nick Hage van Aannemersbedrijf van Vulpen. We liepen we met hem mee tijdens het inmeten van huisaansluitingen en we vroegen hem om zijn mening en ervaringen.

“Inmeten met de Stonex GPS-meetapparatuur van Geodirect is kinderspel”, gaf Nick aan. Nick laat zien hoe het inmeten in zijn werk gaat. Hij houdt de GPS-stok op de juiste plek en zorgt er met een druk op de knop voor dat de exacte positie wordt vastgelegd in het systeem. Nog een paar verplichte elementen digitaal toevoegen, zodat alle gegevens zijn ingevoerd en er later geen monteur moet worden teruggestuurd. In een handomdraai is de huisaansluiting ingemeten en weet Nick zeker dat zijn ingevoerde data betrouwbaar is. Mocht er in de toekomst graafwerk nodig zijn, dan is de kans op schade minimaal!

“Inmeten gebeurt snel, precies en de apparatuur en software maken het makkelijk. Je kunt zelfs geen zaken vergeten, omdat het systeem je dan laat weten dat er iets mist.” Nick geeft aan dat hij zelf geen ervaring heeft met hoe het inmeten vroeger in zijn werk ging, maar de manier waarop het nu gaat, met deze hulpmiddelen, is wel erg prettig en betrouwbaar, aldus Nick.

Digitale monteur worden
“We zijn intern getraind, na een uitgebreide theoretische en praktische opleiding van Geodirect. Het inmeten van huisaansluitingen had ik in ongeveer 15 minuten onder de knie, zo simpel is het!” Nick mag zichzelf met trots Digitale Monteur noemen. Niet alleen een leuke titel, maar een aanwinst voor aannemersbedrijf van Vulpen, die op haar beurt weer bijdraagt aan het vastleggen van betrouwbare data en snellere opleveringen van gerealiseerde huisaansluitingen.

Interesse om uw monteurs ook ‘digitaal’ op te leiden, kostenefficiënter te werken en te voldoen aan de richtlijnen van het DSP? De trainingen die we vanuit Geodirect aanbieden zijn altijd op maat en dus afgestemd op de gebruiker. In overleg stemmen we de training af op uw wensen. Lees meer over de noodzaak en de winst die u kunt behalen door uw monteurs digitaal op te leiden via https://www.geodirect.nl/digitaal-inmeten-gps-huisaansluitingen, of neem contact op met ons om uw situatie en mogelijkheden te bespreken!