Klantcase: Nauwkeurige registratie van kernboringen bij Arnhem Diamant

Wij hebben samen met Arnhem Diamant een innoverende oplossing bedacht die wij graag met jullie delen. Al meer dan 40 jaar verzorgen zij boringen met diamant. Ze specialiseren zich in monstername van wegconstructies en ondergronden.

Een asfalt monster geeft een goed inzicht in de kwaliteit van wegen en speelt voor veel onderhoudswerkzaamheden een bepalende rol. Ze boren deze asfaltkernen voor ingenieursbureaus, maar ook voor provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat en aannemers. Ze ontzorgen hun klanten door niet alleen de boringen uit te voeren, maar ook alle verkeersmaatregelen en wettelijke verplichtingen hier omheen op zich te nemen, zoals verkeersregelaars, verkeersplannen en botsabsorbers.

Het probleem

In nieuwe bestekken wordt steeds vaker geëist dat de monstername vastgelegd worden met een nauwkeurigheid van 20 cm of kleiner. Dit is natuurlijk onmogelijk om met de hand vast te leggen. Daarnaast is het verplicht om bij iedere onderzoekslocatie een KLIC-melding te doen.

De Geodirect totaaloplossing

Samen hebben we het huidige proces volledig in kaart gebracht en als oplossing de workflow grotendeels ingericht in de Geolantis.360 app. Met één applicatie wordt het makkelijker om aan al deze (wettelijke) verplichtingen te voldoen. In de werkvoorbereiding wordt er namelijk al een KLIC-melding aan een project toegewezen en eventueel aan de vooraf gedefinieerde onderzoekslocaties. Deze worden vervolgens direct via de Cloud beschikbaar gesteld aan de collega’s in het veld.

De kernboormachines van de technologen zijn uitgerust met een Algiz RT7 Android tablet, waarmee zij het project altijd op locatie kunnen inzien. Door de koppeling met de Stonex S5 kunnen zij vervolgens de boorlocatie met hoge nauwkeurigheid vastleggen. Een externe GNSS antenne is op de boorkolom gemonteerd, zodat de exacte positie van de boring zelf wordt geregistreerd.

Direct na de monstername worden de locatie, de gemaakte foto’s en aanvullende informatie van het boorpunt inzichtelijk gemaakt in de Geolantis.360 MANAGER omgeving. Daar kan men met één druk op de knop alle gewenste exports maken. Nog voordat de specialisten terug op kantoor zijn is de data al verwerkt!

Meer informatie over Arnhem Diamant: www.arnhem-diamant.nl